Last van een droge, schilferige huid? Lees hier meer over de oorzaken en oplossingen.

Een schilferige huid kan ontstaan zowel op het gezicht als op het lichaam (benen, handen en voeten). Deze afschilfering kan het gevolg zijn van een alledaagse uitdroging, maar ook van een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis.

Om een droge, schilferige huid te behandelen zoek je best naar hydraterende crèmes die de vochtbalans herstellen.

Schilfers ontstaan meestal doordat je huid is uitgedroogd. Aan die droge huid (ook wel xerosis cutis genoemd, in medische termen) valt gelukkig veel te doen.

Kleine veranderingen in je lifestyle en de juiste verzorging kunnen een wereld van verschil maken. Derma cosmeticaproducten helpen een droge huid weer optimaal gehydrateerd en zacht te maken.

 Derma Systems - Dé oplossing voor huidirritatie

Oorzaken van een schilferige huid:

Voor een schilferige huid kunnen allerlei oorzaken zijn. Het kan een allergie zijn, een infectie of eczeem, maar vaak is de oorzaak veel eenvoudiger. En is de oplossing ook niet ingewikkeld.

‘OORZAKEN VAN HUIDSCHILFERS ZIJN VAAK EEN TEKORT AAN VOCHT EN HIERNAAST EEN ABNORMALE HUIDSCHILFERING’

Een droge, schilferige huid kan het gevolg zijn van een specifieke huidaandoening.

We hebben ze voor u op een rij gezet.

 

Psoriasis

Psoriasis gaat gepaard met ontstoken plekken rode huid, bedekt met dikke en zilverwitte schubben. De huidaandoening verschijnt vaak op de knieën, ellebogen, onderrug, handpalmen en voetzolen. Psoriasis vereist een doorlopende behandeling die de droge, schilferige huid voorkomt en te geneest.

Seborroïsche dermatitis

Schilferige huid op de hoofdhuid, wenkbrauwen, zijkanten van de neus en achter de oren kan het gevolg zijn van seborroïsche dermatitis en uit zich dikwijls ook als roos.

Actinische keratose

Losse schilferige plekken op de huid die in het verleden aan zon zijn blootgesteld, kunnen ontstaan door actinische keratose. Deze donkere, dikke vlekken kunnen leiden tot huidkanker als ze niet worden behandeld.

Ichthyosis vulgaris

Deze courante genetische huidaandoening voorkomt dat dode huidcellen op een natuurlijk manier afsterven, waardoor er een schubachtige ophoping ontstaat. Milde gevallen kunnen meestal worden gecontroleerd door gebruik van een hydraterende crème.

 

 

Waar komt een schilferige huid voor?

Schilfers kunnen op het hele lichaam voorkomen. Maar er zijn een aantal delen waar het verreweg het meeste voorkomt.

Gezicht/Hoofd

Droge, schilferige huidvlekken op de hoofdhuid, de zijkanten van de neus, achter de oren en op de hoofdhuid worden doorgaans veroorzaakt door seborroïsche dermatitis. Als de vlekken bedekt zijn met zilverwitte schubben, kan dit duiden op psoriasis.

Armen en benen

Een schilferige huid op de handen kan ontstaan door een droge huid, eczeem, psoriasis of diverse andere huidaandoeningen.

Over het hele lichaam

Beperken de schilfers zich bij jou niet tot een bepaald lichaamsdeel, maar heb je ze over je hele lichaam? Ook dat is mogelijk. In dat geval raden we aan om eerst bij je huisarts te rade te gaan. Laat de oorzaak vaststellen, zodat je de best mogelijke behandeling krijgt.

 

Herstel de huidbarrière en vochtbalans. 

Een aantal van de oorzaken zijn makkelijk te voorkomen. Denk aan alcohol drinken, te heet douchen en zonnen. Andere oorzaken zijn lastiger of niet te vermijden. Bijvoorbeeld een allergie, eczeem of de invloed van de winter. Wat kun je dan doen? Wij noemen 3 producten, die je ook vindt in onze webshop.

A| Smeer met een huidverzorgende zalf/crème

“Een droge, ruwe huid met eventueel huidschilferingen heeft in de eerste plaats behoefte aan diepgaande hydratatie. “

Natuurlijk wil je zo goed mogelijk zorgen voor je droge, ruwe huid. Reinig niet overmatig en kies producten die goed passen bij jouw huid. Hiermee wordt ook de afschilfering gereguleerd.  Neem gerust contact met ons op voor meer informatie hierover.

Hydraterende producten dienen dagelijks te worden aangebracht op het hele lichaam, en in het bijzonder op extra blootgestelde zones zoals de benen. Vergeet tot slot niet goed met zonnebrand te smeren, want UV-licht droogt de huid uit.

Ceramiden zijn bijzonder doeltreffend voor het herstellen en hydrateren van de huidbarrière. Hyaluronzuur is een ander werkzaam ingrediënt, dat tot 1000 keer zijn gewicht in water kan vasthouden.

 

Aanbevolen producten:

AR Active Relief serum: 
Snel werkend serum om de huid te kalmeren in geval van huidirritatie, jeuk en roodheden. In combinatie met de BR Barrier Repair Crème te gebruiken.

BR Barrier Repair Crème: 

Herstelt de natuurlijke huidbarrière van zeer gevoelige, beschadigde en droge huid. Na het AR Active Relief serum aanbrengen.

 

Scalp Relief & Repair lotion: 
De lotion zorgt voor een snelle verlichting en biedt een langdurige bescherming van de hoofdhuid.

SH Shampoo Sensitive: 
Zeer milde, licht schuimende en gemakkelijk aan te brengen shampoo voor een gevoelige, geïrriteerde hoofdhuid en zwak, beschadigd haar.

Handcrème: 
Verzorgende en hydraterende handcrème voor de gevoelige huid

Handcrème Zeitschild Skincare

B | Stimuleer de bloedsomloop

Een slechte circulatie van het bloed kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het resulteert in ieder geval in een tragere distributie van zuurstof en voedingsstoffen in weefsels van het lichaam, waaronder die van de huid. Niet best voor een droge huid, waarbij vervolgens ook rimpels en fijne lijntjes zichtbaarder worden. Neem de trap in plaats van de lift. Ga eens wat vaker sporten, al is het een rustige vorm van yoga.

 

Vragen over een aangepaste huidverzorging?

Stuur gerust een mailtje naar gaelle@zeitschild.be of neem contact op via ons contactformulier.

We take care of your skin!

Liefs, Gaëlle

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.