Hoofdhuidproblemen? Hoe ga je hiermee om?

Een mooie haardos kan alleen gedijen op een gezonde hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid werkt als beschermende barrière en als voedend orgaan voor het haar. Wanneer de beschermende en voedende functies verstoord zijn, kan de hoofdhuid snel uitdrogen.

Ongeveer 60% van de vrouwen en 40% van de mannen heeft een gevoelige hoofdhuid en de oorzaken hiervan lopen sterk uiteen.

Hoofdhuidproblemen

Behandel hoofhuidproblemen op tijd

Vaak beginnen de klachten met een jeukende hoofdhuid. Op de lange termijn kan zelfs het haar erdoor uitvallen. Wacht daarom niet met het behandelen. Hoe eerder je de hoofdhuidproblemen aanpakt, hoe eerder je verlost bent van jouw klachten en hoe beter de conditie van jouw haar blijft.

Om hoofdhuidproblemen op de juiste manier aan te pakken is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Meestal kan je arts de diagnose op zicht stellen. Bij bepaalde vormen is dat moeilijker. Dat komt omdat veel huidaandoeningen op elkaar lijken.  Dan verwijst je arts je door naar een huidspecialist / dermatoloog.

Zeitschild’s Scalp Repair & Relief Lotion is speciaal ontwikkelt om het haar en de hoofdhuid in een optimale conditie te brengen en te houden.

Wij helpen jou graag met een gezonde verzorging je hoofdhuid. Neem gerust contact op via de chat of ons contactformulier voor passend advies.

Verstoring in de natuurlijke vochtbalans

Een jeukende hoofdhuid is vaak het resultaat van een verstoring in de natuurlijke vochtbalans van de hoofdhuid. Een droge of jeukende hoofdhuid hebben te maken met zowel interne als externe factoren. Al deze factoren kunnen er voor zorgen dat je hoofdhuid zijn natuurlijke vocht verliest waardoor de beschermlaag wordt aangetast. Schadelijke stoffen dringen zo eenvoudig de huid binnen en zorgen voor kleine ontstekingen. Deze ontstekingen leiden tot jeuk aan de hoofdhuid.

Meest voorkomende huidhoofdproblemen:

Roos, Schilfering van de hoofdhuid

Roos kan worden omschreven als een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid die leidt tot een overactieve productie van dode huid. De dode huid vormt de witte schilfers die kenmerkend zijn voor roos. Het wordt veroorzaakt door abnormaal hoge hoeveelheden van een natuurlijk aanwezige schimmel op de hoofdhuid. Een gezonde toplaag van de hoofdhuid biedt bescherming tegen de vorming van roos en zorgt voor een doeltreffende antischimmelwerking.

Schilfering van de hoofdhuid is een normaal verschijnsel, maar wanneer deze schilfering een buitensporige vorm aanneemt, worden deze droge velletjes zichtbaar en zeer hinderlijk. Dit leidt tot de verschijning van roos op het haar en de hoofdhuid.

Producten die de schimmel bestrijden en de integriteit van de toplaag van de hoofdhuid verbeteren, zullen roos effectief behandelen. Bovendien is het belangrijk om het jeukende gevoel te verminderen en een normale cel vernieuwing te bereiken.

 

Seborroïsch eczeem

Een veelvoorkomende variant van eczeem is het seborroïsch eczeem. Je herkent dit eczeem aan schilfering van de huid en rode jeukende plekken. Het gaat hier om een milde en jeukende ontsteking. De oorzaak hiervan is vaak een gist die van nature op de hoofd voorkomt en deze veroorzaakt schilfers die er fijn en wit, of juist gelig en grof uitzien.

Wanneer dit niet behandeld wordt, kan Seborrhoïsch eczeem resulteren in haaruitval. Dus als je vermoedt dat je deze aandoening hebt, moet je onmiddellijk naar je arts of dermatoloog gaan voor een behandeling.

Folliculitis

Puskoppen op de hoofdhuid is ook een hoofdhuidprobleem waar je last van kunt hebben. In dit geval hebben we het over folliculitis. Folliculitis is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje en vaak ontstaat deze ontsteking als het gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Op de plek van het haarzakje verschijnt dan vaak een puskopje. Veelal gaat dit samen met een jeukende, irriterende of zelfs een pijnlijke hoofdhuid.

Bij deze huidaandoening speelt dus vaak irritatie van de haarzakjes, dit kan veroorzaakt worden door het overmatige gebruik van vette (huid)producten. Meestal gaat een folliculitis vanzelf weer over, mits je vette (huid)producten gaat vermijden. Komt folliculitis toch weer terug of houdt het te lang aan, dan raden we je aan om hiermee naar de huisarts te gaan.

 

Heb je last van een jeukende hoofdhuid maar zie je geen schilfers of andere afwijkingen aan de huid?

Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een parasiet. De meest bekende parasiet die jeuk veroorzaakt is de hoofdluis. Luizen voeden zich met bloed uit de hoofdhuid en dit gaat na een tijdje jeuken. Doorzoek bij jeuk altijd goed het haar, misschien spot je een luis of zie je de witte eitjes die zich vasthechten aan de haren. 

Zodra je luizen hebt ontdekt kan je deze behandelen met de welbekende anti-luis middelen.

Heb je jeuk op de hoofdhuid maar is er verder helemaal niets te zien?

Dan kan het zijn dat je last hebt van stress, je zit letterlijk met je handen in het haar. Probeer de oorzaak aan te pakken en zo min mogelijk te krabben om wondjes te voorkomen. Ook auto-immuunziekten kunnen zorgen voor een jeukende hoofdhuid, bijvoorbeeld in het geval van een traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier kan jeuk en haaruitval veroorzaken, vaak gaat dit samen met andere symptomen zoals gewichtstoename en moeheid. Raadpleeg altijd eerst een arts als je vermoed dat jouw jeukende hoofdhuid wordt veroorzaakt door je schildklier.

Zeitschild Scalp Repair & Relief lotion

Heb je een droge hoofdhuid of is jouw hoofdhuid heel gevoelig en veroorzaakt dat jeuk? Dan is het aan te raden om Zeitschild Scalp Repair & Relief lotion  te gebruiken die speciaal voor de gevoelige hoofdhuid is ontwikkeld.

De lotion zorgt voor een snelle verlichting en biedt een langdurige bescherming van de hoofdhuid. De lotion bootst de structuur van de intercellulaire lipiden van de gezonde huidbarrière na.

Gebruik: 2 maal per dag aanbrengen op de gewenste zone, hoeft niet worden uitgespoeld.

Actieve bestanddelen

  • Boswellia serrata: verzacht de irritatie
  • Avenanthramide: intensieve verlichting van jeuk
  • 4-T-butylcyclohexanol: kalmeert de gestreste huid
  • Niacinamide: barrièrebescherming van binnenuit
  • Arginine PCA: hydrateert de hoofdhuid en het haar

 

Een gezonde hoofdhuid betekent een comfortabel gevoel zonder jeuk of trekkerigheid.

 

Het belangrijkste om te onthouden is het belang van het verzorgen van jouw hoofdhuid!

Zonder een gezonde hoofdhuid is het onmogelijk om mooi, levendig haar te hebben. Om voor elk geval de juiste hoofdhuidverzorging te vinden, is het belangrijk een precieze diagnose te stellen. Een geïrriteerde hoofdhuid heeft duidelijk niet dezelfde behoeften als een vette hoofdhuid.

Daarentegen hebben hoofdhuidproblemen één ding gemeen: zij reageren zeer positief op een behandeling op basis van natuurlijke actieve bestanddelen. Zij hebben het voordeel dat zij een krachtige werking hebben, terwijl zij zeer zacht zijn voor zowel het haar als de hoofdhuid zelf.

Zeitschild Scalp Repair & Relief lotion voor een gevoelige hoofdhuid en voor een overgevoelige hoofdhuid bevat geen irriterende bestanddelen en geeft jouw hoofdhuid zo de benodigde milde reiniging en verzorging.

Vragen over een aangepaste huidverzorging?

Stuur gerust een mailtje naar gaelle@zeitschild.be of neem contact op via ons contactformulier.

We take care of your skin!

Liefs, Gaëlle

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.